Legislația portugheză deliberează că, dacă un grup de oameni datorită apartenenței lor la o anumită rasă, culoare, sex, naționalitate, origine etnică, orientare sexuală sau identitate de gen este supus discriminării, acesta este pedepsit pentru comportament discriminatoriu. Aceste comportamente, datorită severității sale, împreună cu ceea ce este prevăzut de legea portugheză, sunt sancționate cu infracțiuni.
În contextul infracțiunilor, există infracțiuni de ură. Aceștia se adresează nu numai victimei, ci grupului lor de apartenență. Acestea sunt infracțiuni care pot fi traduse ca o formă de agresiune fizică sau verbală și sunt comise împotriva unei persoane deoarece aparțin unei anumite etnii, culoare, origine, orientare sexuală, identitate de gen, religie, ideologie sau condiție socială, fizică sau mentală.
Orice plângere, ca victimă a discriminării, care intră în domeniul de aplicare al Legii nr. 93/2017, din 23 august, poate fi depusă la biroul de asistență tehnică al Comisiei pentru egalitate și împotriva discriminării rasiale (CICDR). Atunci când reclamația este adresată unei alte entități decât CICDR, aceasta trebuie să o transmită către CICDR.
În ceea ce privește piața muncii, Comisia pentru Egalitate în Muncă și Ocupare (CITE), în parteneriat cu Autoritatea pentru Condiții de Muncă (ACT), dezvoltă mecanisme care ajută la inspectarea situațiilor de practici discriminatorii de muncă. În acest sens, lucrătorul/candidatul are dreptul la egalitate de șanse și tratament în termeni de:
- Acces la un loc de muncă, pregătire și promovare sau carieră profesională și condiții de muncă
- Excluderea sau restricționarea accesului persoanelor aflate în căutarea unui loc de muncă sau a lucrătorilor la o anumită activitate sau la formare profesională, datorită sexului, constituie discriminare pe criterii de gen
- Anunțurile de muncă nu pot avea modificări/restricții în funcție de sex
- Probleme legate de protecția specială a patrimoniului genetic, sarcină, creșterea copilului, adopția
- Dispoziții legale legate de exercitarea unei activități profesionale de către un cetățean străin sau apatrid
- Concedierea, sancționarea sau vătămarea în orice alt mod a unui lucrător cu dizabilități din cauza exercitării dreptului său, sau a acțiunii legale împotriva practicii discriminatorii
- Hărțuirea, printre altele.
În discriminarea cu handicap, există, de asemenea, legislație care protejează împotriva comportamentului discriminatoriu, și anume:
- Prevenirea bucurării de bunuri sau servicii
- Interzicerea sau limitarea participării la activități economice
- Împiedicați sau refuzați accesul la contractele de ședere, locuință sau închiriere
- Restricție privind utilizarea limbajului semnelor
- Împiedicați accesul la clădiri sau locuri publice
- Restricție privind utilizarea transportului public
- Interzicerea sau limitarea instituțiilor de învățământ, precum și sprijinul specific solicitat
- Prevenirea sau limitarea accesului la noile tehnologii, printre altele.
Pe scurt, este ilegal să practici orice comportament discriminatoriu bazat pe sexul, vârsta, dizabilitatea, originea etnică sau rasială a unei persoane, religia, credințele sau orientarea sexuală.
Denunță: actul discriminatoriu legat de viața profesională ar trebui să revină Autorității pentru Condiții de Muncă (ACT). Dacă este o infracțiune: infracțiunile pot fi raportate poliției sau procurorilor.
Discriminarea victimelor denunță http://www.cicdr.pt/queixa
- Identificare completă (numele, numărul documentului de identificare, data expirării, numărul contribuabilului, adresa, contactul telefonic și adresa de e-mail)
- Descrierea detaliată a tuturor faptelor și circumstanțelor în care s-au produs practicile discriminatorii, scrisă într-un mod obiectiv, cu date specifice, precum data și locul, precum și identificarea cât mai completă a presupușilor autori
- Indicarea martorilor dacă există (nume, adresă de contact, telefon, e-mail)
Linkuri externe
Polícia de Segurança Pública (PSP)
Comissão para a Igualdade no Trabalho e no Emprego (CITE)
Autoridade para as Condições do Trabalho (ACT)
Comissão para a Igualdade e Contra a Discriminação Racial – http://www.cicdr.pt