La toate formele de învăţământ în limba română, în limbile minorităţilor naţionale sau în limbi de circulaţie internaţională, se poate înscrie şi pregăti orice cetăţean român sau cetăţean din ţările Uniunii Europene şi Confederaţia Elveţiană, indiferent de limba sa maternă şi de limba în care a studiat anterior. La admiterea în învăţământul superior de stat şi particular, pentru fiecare ciclu şi program de studii universitare, cetăţenii statelor membre ale Uniunii Europene, ai statelor aparţinând Spaţiului Economic European şi ai Confederaţiei Elveţiene pot candida în aceleaşi condiţii prevăzute de lege pentru cetăţenii români, inclusiv în ceea ce priveşte taxele de şcolarizare.
Sistemul naţional de învăţământ este constituit din ansamblul unităţilor şi instituţiilor de învăţământ de stat şi private de diverse tipuri, niveluri şi forme de organizare a activităţii de instruire şi educare. Sistemul naţional de învăţământ este structurat în niveluri educaţionale după cum urmează:
• Educația timpurie (0—6 ani) nivelul antepreșcolar (0—3 ani) și învățământul preșcolar (3—6 ani);
• Învățământul primar (ISCED 1) clasa pregătitoare, clasele I—IV;
• Învățământul secundar inferior (ISCED 2) sau gimnazial care cuprinde clasele V—VIII;
• Învățământul secundar superior (ISCED 3) sau învăţământ liceal, care cuprinde clasele de liceu IX—XII/XIII, cu următoarele filiere: teoretică, vocațională, tehnologică, sau învăţământ profesional cu durata de 3 ani. Accesul la nivelul superior se realizează prin examen de evaluare națională și de repartizare în unități de învățământ secundar superior;
• Învățământul terțiar nonuniversitar (ISCED 4) care cuprinde învățământul postliceal;
• Învățământul superior (ISCED 5-8) organizat în universități, academii de studii, institute, școli de studii superioare, denumite instituții de învățământ superior sau universități, autorizate provizorii sau acreditate. Pot să se înscrie în învățământul superior absolvenții de liceu cu diplomă de bacalaureat. Structura învățământului superior reflectă principiile procesului Bologna: studii de licență, studii de masterat, studii de doctorat.
Informatii suplimentare sunt disponibile pe: • https://edu.ro/sites/default/files/_fi%C8%99iere/Legislatie/2019/Legea%20nr%201%20Educatiei%20Nationale%20actualizata%202019.pdf
https://eacea.ec.europa.eu/national-policies/eurydice/content/organisation-education-system-and-its-structure-64_ro