Italia este o națiune ce consideră accesul la muncă ca fiind nevoia primară și fundamentală pentru toți cetățenii, precum afirmă Constituția italiană în articolul 1: „Italia este o republică democratică, bazată pe muncă”. Nu este vorba de un drept real, dar de obiectivul fundamental pe care Statul trebuie să îl urmărească în toate programele sale politice și economice: de a asigura un loc de muncă tuturor.
De fapt, acest obiectiv, pus la baza vieții noastre democratice și nu doar a celei economice, trebuie urmărit nu numai în favoarea cetățenilor italieni, dar, considerând că Italia este un stat membru al Uniunii Europene, și în favoarea tuturor cetățenilor europeni cu drept de ședere în Italia, care intenționează să desfășoare o activitate de muncă salariată sau independentă.
Totodată, articolul 15 din Carta drepturilor fundamentale a UE prevede că „ Orice cetățean al Uniunii are libertatea de a-și căuta un loc de muncă, de a lucra, de a se stabili sau de a presta servicii în orice stat membru.”
Prin urmare, cetățeanul Uniunii are acces liber pe piața muncii din Italia, totodată ținând cont de unele condiții specifice, în cazul exercitării unor profesii care necesită o verificare prealabilă cu organizația profesională de referință și/sau recunoașterea calificărilor profesionale sau educaționale.
După cum s-a menționat în paragraful privind reședința, în cazul unei munci salariale sau independente desfășurată pe teritoriul italian, cetățeanul Uniunii și membrii sai de familie dobândesc dreptul de a locui în Italia pentru o perioadă mai mare de trei luni, cu obligația de a se înscrie în registrul local de evidenţă a populaţiei.
După finalizarea procedurii de înregistrare, primăria de reședință eliberează cetățeanului un certificat de înregistrare.
Tutelarea și promovarea muncii sunt asigurate nu numai de Constituție, ci și de o multitudine de legi ce vizează, pe de o parte, să garanteze condiții decente de muncă (reglementări privind programul de lucru; reglementări privind concedierea; siguranță la locul de muncă; prestații de securitate socială în caz de pierdere a locului de muncă …) pe de altă parte, să promoveze accesul la muncă (legislația privind contractele de muncă; legi privind egalitatea de șanse pe piața muncii; dispoziții privind serviciile de ocupare a forței de muncă …)
Printre drepturile tutelate, reamintim că dreptul de ședere se păstrează chiar și în caz de șomaj. În acestă situație, cetățeanul UE trebuie să se înregistreze la Centrul de ocupare a forței de muncă competent din teritoriu pentru a fi inclus în programele de plasare profesională.
LINK UTILI ARGOMENTI TRATTATI
https://www.inps.it/nuovoportaleinps/default.aspx?itemdir=51984
https://www.cliclavoro.gov.it/Aziende/Adempimenti/Pagine/Comunicazioni-Obbligatorie.aspx
https://www.poliziadistato.it/articolo/17985b2d0db2288ab785808552
https://europa.eu/youreurope/citizens/work/work-abroad/cross-border-commuters/index_it.htm