Începând cu data aderării României la Uniunea Europeană, cetăţenii statelor membre ale Uniunii Europene, ai statelor aparţinând Spaţiului Economic European şi ai Confederaţiei Elveţiene au acces la toate formele şi nivelurile de învăţământ, în aceleaşi condiţii cu cele prevăzute de lege pentru cetăţenii români, inclusiv în ceea ce priveşte taxele de şcolarizare. Candidații cetățeni UE/SEE/CE participă la admitere ținând cont de același calendar și criterii de admitere stabilite pentru cetățenii români, incluzând înscrierea, documentele, eventualele examene și taxa de studii.
• Învățământul primar
Copiii care împlinesc vârsta de 6 ani pot fi înscriși în clasa pregătitoare, în conformitate cu prevederile Legii educației naționale nr. 1/2011, cu modificările și completările ulterioare. În acest caz, părintele/tutorele legal instituit/reprezentantul legal poate să completeze cererea-tip de înscriere online sau să o descarce din aplicația informatică, să o completeze și să o transmită la unitatea de învățământ, împreună cu documentele doveditoare și cu o declarație-tip pe proprie răspundere, cu privire la veridicitatea datelor și informațiilor completate. Transmiterea documentelor la unitatea de învățământ se poate face pe e-mail sau prin poștă. Părintele are posibilitatea să decidă dacă depune direct la unitatea de învățământ cererea-tip de înscriere, respectiv documentele doveditoare.
• Învățământul secundar inferior
În învăţământul gimnazial (clasele V-VIII, învăţământ general) sunt admişi toţi elevii care au promovat învăţământul primar (Clasa Pregatitoare și clasele I-IV). Unitățile de învățământ în cadrul cărora funcționează clase din învățământul obligatoriu școlarizează în învățământul primar și gimnazial, cu prioritate, în limita planului de școlarizare aprobat, elevii care au domiciliul în circumscripția școlară a unității de învățământ respective. Înscrierea se face în urma unei solicitări scrise din partea părintelui, tutorelui sau susținătorului legal.
Părintele, tutorele sau susținătorul legal are dreptul de a solicita școlarizarea copilului la o altă unitate de învățământ cu clase de învățământ primar sau gimnazial decât cea la care domiciliul său este arondat. Consiliul de administrație aprobă înscrierea, în limita planului de școlarizare, după asigurarea școlarizării elevilor din circumscripția școlară a unității de învățământ respective.
• Învățămîntul secundar superior
Toţi absolvenţii de gimnaziu îşi pot exprima opţiunea în privinţa continuării studiilor prin forme de înregistrare unice elaborate şi puse la dispoziţie de Ministerul Educaţiei Naționale. Opţiunile candidaţilor şi locurile existente sunt înregistrate de inspectoratele şcolare judeţene în baza de date a Ministerului Educaţiei Naționale. Candidaţii sunt distribuiţi pe locurile existente în ordinea descrescătoare a mediei lor de admitere şi conform opţiunilor lor.
Absolvenţii de gimnaziu îşi pot alege una din următoarele rute educaţionale:
• Ciclul inferior al liceului (clasele IX-X, prima etapă a învăţământului liceal) – organizat cu următoarele filiere: teoretică, tehnologică şi vocaţională (militar, teologic, sportiv, de artă şi pedagogic).
• Învățământul profesional sau învățământul profesional dual.
Trecerea la ciclul superior al liceului (clasele XI-XII/XIII) depinde de ruta educaţională urmată şi de competenţele achiziţionate pe parcursul învăţământului obligatoriu. Accesul absolvenţilor ciclului inferior al liceului la diferitele filiere, profiluri şi specializări oferite în cadrul ciclului superior al liceului se realizează pe baza unei metodologii elaborate de către Ministerul Educaţiei Naționale.
Absolvenţii celor 3 ani de învățământ profesional parcurg integral disciplinele de cultură generală din clasa a IX-X, învățământ liceal și, ca atare, își pot continua studiile liceale, profil tehnologic, în clasa a XI și a XII/XIII-a.
Documente necesare admiterii la învățământul primar:
• cererea-tip de înscriere: https://www.edu.ro/sites/default/files/_fi%C8%99iere/Legislatie/2020/OMEC%204244_2020.pdf https://www.edu.ro/sites/default/files/_fi%C8%99iere/Minister/2020/inv.preuniversitar/note%20%2B%20proceduri/CERERE-TIP_2020_ETAPA_I%20.pdf
• documentele doveditoare:
• declarație-tip pe proprie răspundere, cu privire la veridicitatea datelor și informațiilor completate: https://www.edu.ro/sites/default/files/_fi%C8%99iere/Legislatie/2020/OMEC%204244_2020.pdf
Documente necesare admiterii la învățământul secundar superior:
• cererea de inscriere: https://www.edupedu.ro/wp-content/uploads/2020/06/Fisa_Admitere_2020.pdf
• cartea de identitate
• copie legalizata dupa certificatul de nastere
• adeverinta cu notele si media generala obtinute la Evaluarea Nationala din clasa a VIII-a
• foaia matricola pentru clasele a V-a – a VIII-a (cu calculul mediei generale)
Likuri externe:
• https://www.edu.ro/sites/default/files/_fi%C8%99iere/Legislatie/2020/OMEC%204244_2020.pdf
• https://edu.ro/ordinul-de-ministru-privind-%C3%AEnscrierea-%C3%AEn-%C3%AEnv%C4%83%C8%9B%C4%83m%C3%A2ntul-primar-fost-publicat-%C3%AEn-monitorul-oficial
• https://www.edu.ro/sites/default/files/_fi%C8%99iere/Minister/2020/inv.preuniversitar/note%20%2B%20proceduri/CERERE-TIP_2020_ETAPA_I%20.pdf
• https://eacea.ec.europa.eu/national-policies/eurydice/content/organisation-general-lower-secondary-education-31_ro